Keurmerk is antwoord op tien jaar falende controle alcoholverkoop

De Christen Unie dient vandaag een wet in voor een keurmerk voor de verkoop van alcohol. Als het aan de partij ligt mogen supermarkten, slijterijen en snackbars die niet in bezit zijn van dit keurmerk in de toekomst geen alcohol meer verkopen.

Dit meldt Metro. De partij wil ook een nieuw controlesysteem om de verkoop aan minderjarigen uit te sluiten. Hierbij wordt gedacht aan een camerasysteem dat de leeftijd van klanten controleert. De kassa blokkeert met dit systeem wanneer alcohol of tabak wordt gescand. Een externe controleur bepaalt vervolgens of de klant oud genoeg is of dat deze zijn legitimatie moet laten zien.

Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind gaat het de Christen Unie niet om het opstellen van regels, maar om het voorkomen van onherstelbare hersenschade bij jongeren. Om deze cultuuromslag te bewerkstelligen heeft de partij deze strenge regels wel nodig, verklaart het Kamerlid.

Aanleiding van de wet is het onderzoek van de Universiteit Twente, waarover Lef eerder berichtte. Volgens het onderzoek is het voor jongeren onder de achttien jaar nog steeds kinderlijk eenvoudig om in supermarkten aan alcohol te komen. Medewerkers van supermarkten staan de verkoop van alcohol aan minderjarigen in 88 procent van de gevallen toe.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...