Kijktip: film over de strijd van topsporter Yuri van Gelder

Yuri van Gelder is sinds gister het gesprek van de dag. Gebrek aan antwoorden (wat is er nou precies gebeurd? ) weerhoudt weinigen ervan om keihard te oordelen. Yuri is volgens veel mensen ‘gewoon harstikke dom’. Of is er meer aan de hand?

In 2009 gaf Van Gelder cocaïnegebruik toe, waarna hij voor een jaar werd geschorst. Vlak voor het WK turnen in Rotterdam in 2010 was er ook nog eens sprake van een terugval. Iedereen weet van zijn cocaïneverleden, maar niemand lijkt nu een verband te leggen tussen zijn verslavingsgevoeligheid en zijn alcoholgebruik in Rio. Ook wij hebben geen antwoorden, maar willen zijn kwetsbaarheid voor verslaving toch graag noemen als nuance in deze mediahysterie. Veel drugsverslaafden zweren eenmaal in herstel ook alcohol af. En dat is niet zonder reden.

Voor wie in Olympische sferen is en nog niet genoeg heeft van Yuri, raden wij de documentaire  ‘Hangen en opstaan, de comeback van Yuri van Gelder’ (2010) aan. Na het toegeven van zijn cocaïnegebruik, trekt de voormalig wereldkampioen zich volledig terug om te werken aan zijn comeback. Verslaggever Vlado Veljanoski volgde The lord of the rings acht maanden lang. De cameraploeg ging onder meer met Van Gelder terug naar de Schotse verslavingskliniek Castle Craig, waar hij drie maanden lang is behandeld voor zijn 'misstappen', zoals hij zijn verleden zelf omschrijft. Dat hij echt verslaafd was, geeft hij niet toe (vanaf 22:05 min). Verslaving vindt hij vooral een ‘heel smerig woord’. Volgens ons een typisch geval van zelfstigma. Jammer, want daarmee benadeel je ook andere verslaafden in herstel.

De documentaire geeft antwoord op twee vragen: Hoe ziet zijn zwartste periode uit zijn carrière eruit en wie is de mens Yuri van Gelder? Terugkijken kan hier.

Datum: 10/08/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...