KWF wil 'vieze' sigarettenpakjes

KWF Kankerbestrijding is een online petitie gestart om te pleiten voor sigarettenpakjes met 'enge plaatjes'.

Omdat elke dag zo'n honderd kinderen verslaafd raken aan nicotine, is KWF Kankerbestrijding een online petitie gestart met het doel ook in Nederland 'eerlijke' sigarettenpakjes te krijgen. Op de pakjes moet behalve te lezen, ook te zién zijn dat roken slecht is voor je gezondheid en dat het dodelijk is. Mooie kleuren en merken moeten verdwijnen en plaats maken voor een standaard bruine kleur, met foto's van rooklongen en dergelijke.

Sinds het verbod op tabaksreclame dat geldt sinds 2002, is de verpakking het belangrijkste middel van merken om hun product zo aantrekkelijk mogelijk aan te prijzen. Jongeren zijn gevoelig voor identiteit en uitstraling van een product, 'mooie' pakjes zullen dus sneller aanspreken dan pakjes met daarop afbeeldingen van rotte tanden of zwarte longen. Uit onderzoek van TNS Nipo onder jongeren tussen de 12 en 18 jaar blijkt overigens dat zij zelf ook graag beschermd willen worden.

KWF onderzocht hoe kinderen tegen sigarettenpakjes aankijken en daaruit bleek dat ze eerlijke pakjes 'vies en eng' vinden en dat ze die liever niet zouden kopen.

Eind dit jaar praat de Tweede Kamer over sigarettenpakjes. Om 'het volk' ook een stem te geven, is KWF de petitie gestart op www.kwf.nl/petitie

Reageer reacties (0)
LEES MEER...