Langdurig cannabisgebruik zorgt voor afname dopamine

Langdurig en zwaar gebruik van cannabis verandert de afgifte van dopamine in het striatum, dat blijkt uit onderzoek van Columbia University en New York State Psychiatric Institute. Het striatum is een gebied in de hersenen wat een belangrijke rol speelt bij de fijne motoriek. Uit eerdere studies bleek al dat de verlaagde dopamine afgifte een gevolg is van andere verdovende middelen.

Het geluksstofje dopamine geeft in de hersenen signalen door tussen de zenuwcellen. Bij eerder studies werden mensen onderzocht die niet alleen cannabis gebruikten, maar ook cocaïne, heroïne, nicotine en alcohol. Hierdoor kon niet zeker worden gesteld dat de verminderde afgifte van dopamine ook door cannabis kwam.

Onderzoeker Elsmarieke van de Giessen vond elf proefpersonen tussen de 22 en 38 jaar oud, die gemiddeld al 7 zeven jaar dagelijks marihuana gebruikten. De zware gebruikers werden vergeleken met een gezonde controlegroep. De proefpersonen werden eerst positief getest op marihuana, waarna ze vervolgens een week clean bleven. Door gebruik te maken van PET scans onderzocht van de Giessen de afgifte van dopamine in het striatum en enkele omliggende gebieden.

De studie stelt vast dat er bij de groep van langdurige cannabisgebruikers minder dopamine in het striatum wordt afgegeven dan bij de controle groep. Daarnaast waren de gebruikers impulsiever en depressiever dan de controlegroep; hoe impulsiever en depressiever, hoe lager de dopamine afgifte.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...