Lesmodule tegen stigma op longkanker

Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland heeft een lesmodule ontwikkeld voor zorgverleners. De lesmodule moet het stigma op longkanker door roken verminderen. Zo’n 80 procent van de patiënten met longkanker heeft gerookt. 40 procent zegt te kampen met depressieve gevoelens, die in verband kunnen worden gebracht met stigmatisering. Het ‘eigen schuld, dikke bult’ gevoel.

Roken is een ernstige verslaving, toch denken veel patiënten dat het hun eigen schuld is dat ze longkanker hebben gekregen, zo stelt de organisatie. Die gevoelens worden zelden bespreekbaar gemaakt; verpleegkundigen en artsen signaleren het niet, vinden het moeilijk om erover te beginnen of vinden het zelfs ook een beetje ‘eigen schuld’. De lesmodule is er op gericht verpleegkundigen en andere zorgverleners handvatten te geven om de schuld- en schaamtegevoelens bij patiënten bespreekbaar te maken.
Via filmpjes en praktische voorbeelden krijgen de zorgverleners ideeën hoe ze hiermee om kunnen gaan.
De e-learning module is gratis en toegang kan worden aangevraagd door een e-mail te sturen naar monique@longkankernederland.nl

Reageer reacties (0)
LEES MEER...