Matig drinken tegen hartziekte is bewezen onzin

Het is een veelgehoorde fabel die sommige mensen gretig herhalen: mensen die matig alcohol drinken, hebben minder hartziekten dan niet-drinkers. Onderzoekers uit Canada hebben nu diverse studies vergeleken en geconcludeerd dat het onzin is.

Tim Stockwell is een van de onderzoekers en vertelt: ‘Als niet-drinkers in studies gemiddeld genomen minder gezond zijn dan gematigde drinkers, dan komt dat niet per se doordat ze minder drinken. Het kan ook andersom werken: dat ze niet drinken omdat ze minder gezond zijn. We kunnen het een noch het ander bewijzen. We kunnen wel zeggen dat er argumenten zijn om gezond sceptisch te zijn over het idee dat gematigd drinken goed voor je is.’

Voor het onderzoek vergeleken Stockwell en zijn collega’s 45 studies die de stelling dat matig drinken goed is, ondersteunden. In het ‘Journal of studies on alcohol and drugs’ vertellen de onderzoekers wat er mis was met die studies. Zo werden de niet-drinkers waarmee werd vergeleken niet duidelijk gedefinieerd. Soms zijn het voormalig drinkers, soms zijn het mensen die minder zijn gaan drinken. Ook bevatten sommige onderzoeksgroepen veel senioren, die gemiddeld genomen minder zouden drinken dan de rest.

Datum: 23/05/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...