Meer aandacht naar harddrugsdoden

Nog steeds besteden de media meer aandacht aan incidenten met illegale middelen, terwijl er jaarlijks veel meer doden vallen door het gebruik van alcohol en tabak.

Uit cijfers van verslavingsinstelling Jellinek blijkt dat 97,9 procent van het aantal middelendoden overlijdt aan alcohol en tabak. De overige 2,1 procent sterft aan de gevolgen van illegale drugs. Floor van Bakkum, manager preventie bij Jellinek, tegen HP/De Tijd: ‘Als je puur naar de cijfers kijkt over hoeveel mensen aan het gebruik overlijden, zijn tabak en alcohol koplopers. Toch wordt er meer aandacht besteed aan incidenten met harddrugs. Dat zou door de media beter in perspectief geplaatst moeten worden.’

Cijfers

In 2013 overleden er 21.513 mensen aan de gevolgen van het gebruik van alcohol en tabak. In datzelfde jaar vielen er 99 doden door illegale drugs. Dat aantal is in 2016 gestegen naar 235, maar tipt nog altijd niet aan de overlijdensgevallen van alcohol en tabak.

Amsterdam Dance Event

In 2014 ontstond er veel ophef rondom het Amsterdam Dance Event, omdat er drie doden vielen door het gebruik van xtc. ‘De problemen met xtc zijn in verhouding veel kleiner dan die met alcohol. Er zijn meerdere doden door alcohol ieder weekend, maar daar hebben de media nauwelijks aandacht voor’, zei Erik Jan van Lieshout, directeur van de Ambulance Amsterdam.

In Engeland wordt momenteel in dit kader een grootschalig onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van legale en illegale middelen.

21/02/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...