De Stichting Opiaten Afbouwen, opgericht door ervaringsdeskundigen, staan mensen bij die willen afbouwen van opiaten. Zij richten nu een belangenorganisatie op onder dezelfde naam.

Aanleiding hiervoor zijn veel berichten van mensen die zich in de steek voelen gelaten door de reguliere zorg. Een belangenorganisatie mag leden aannemen, iets dat voor een stichting onmogelijk is. Carol Vlught, voorzitter van de stichting en belangenorganisatie, laat weten: ‘Als belangenorganisatie sta je sterker. Je spreekt dan namens een grote groep mensen.’

Huisartsen
De Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen wil met huisartsen, opleiders en apothekers in gesprek gaan. Hiermee hopen ze op betere begeleiding en behandeling voor mensen die het langdurig gebruik van opiaten op doktersrecept willen afbouwen. Volgens de organisatie stoppen sommige huisartsen van de ene op de andere dag met herhaalrecepten voor opiaten. Zij zouden liever zien dat mensen die deze medicatie gebruiken en via de dokter willen afbouwen hierbij deskundig begeleid worden. Volgens de belangenorganisatie ligt de focus bij huisartsen nog te veel op een snelle afbouw van de opiaten. Het gevolg is dat mensen niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben, iets dat grote gevolgen kan hebben. Ze hopen dat hier meer onderzoek naar komt.

Stigma
Ook vindt de kersverse belangenorganisatie dat de media een grote rol spelen in het ophouden van het stigma rondom opiatengebruik. Vaak zien zij nog veel berichten die te sensationeel zijn. Dat draagt niet bij aan het begrip dat zij met de organisatie proberen te creëren.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...