Het Trimbos-instituut heeft een onderzoek gedaan naar stoppen-met-roken-apps, omdat zorgverleners daar nog te weinig over weten. Uit het onderzoek blijkt dat veel rokers behoefte hebben aan een app, maar deze moet dan wel wetenschappelijk goed onderbouwd zijn.

Aan het onderzoek deden duizend rokers mee die wilden stoppen met roken. Tweederde van hen gaf aan hiervoor een app willen ter ondersteuing ‘Veel mensen willen het op eigen houtje doen. Een app is makkelijk en je hebt alles zelf onder controle, je hoeft ook niet persé naar de huisarts ervoor’, zegt Marc Willemsen van het Trimbos-instituut en een van de onderzoekers. Er worden in de appstore veel apps aangeboden die je helpen stoppen met roken, maar volgens het Trimbos-instituut is het belangrijk dat die apps wel minimaal theoretisch goed onderbouwd zijn. ‘Het is belangrijk dat apps voldoen aan bepaalde eisen. Sociale ondersteuning, een stopplan en informatie over bijvoorbeeld nicotinepleisters of -kauwgom is belangrijk’, aldus Willemsen.

Blended care
Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat zorgverleners meer leren over deze apps, zodat zij ze ook kunnen inzetten. Dit heet blended care. Willemsen: ‘De app kan zorgen voor mentale ondersteuning en geeft een duwtje in de rug tijdens het proces van het stoppen met roken. Maar een arts of een andere hulpverlener is er voor de lichamelijke problemen die mensen kunnen hebben door het roken. Daarom is het ook belangrijk dat de apps wetenschappelijk kloppen en goed onderbouwd zijn. Er zijn gelukkig verschillende apps waar zorgverleners op kunnen vertrouwen. Die hebben wij op een rijtje gezet’ Willemsen verwacht niet dat er nu een grote groep rokers meteen zal stoppen. ‘We moeten niet alles van de apps verwachten, maar het kan een positief effect hebben op het proces van mensen die willen stoppen met roken. Het Trimbos-instituut heeft zelf ook een stoppen-met-roken-app ontwikkeld. Deze zou zeker nog meer gebruikt mogen worden’, aldus Willemsen.

Reageer reacties (2)

GOiHRTeUltYMoD(02. augustus 2023)

sxwPByJA

QdMtCanTiku(02. augustus 2023)

MXgteIHEKDwiT

LEES MEER...