Meer controles op thuisbezorgen alcohol

Raadslid Nicole Moinat van de Purmerendse PVV-fractie wil graag meer controles op het thuisbezorgen van alcohol en tabak onder minderjarigen. Vanuit de landelijke politiek wordt daar ook over nagedacht.

Uit landelijk onderzoek van bureau Nuchter in 2016 bleek dat slechts 2 procent van de thuisbezorgers controleert op ID bij drankbestellingen. Woordvoerder van staatssecretaris Blokhuis, Emilie Westerouen van Meeteren: ‘De handhaving van de leeftijdsgrens op alcohol is een belangrijk aandachtspunt in het kader van preventie. Er wordt op dit moment aan gewerkt.’

Mystery guests
De gemeente Utrecht besloot als eerste gemeente van Nederland systematisch te controleren door middel van minderjarige ‘mystery guests’. Die doen een bestelling bij een bezorgbedrijf en lichten de gemeente in  wanneer regels worden overtreden. PPV’er Moinat vindt dat deze maatregel ook hard nodig is in Purmerend.
In supermarkten en slijterijen wordt al langer gecontroleerd. Thuisbezorgdiensten, zoals Bol.com, vallen onder een nog nieuwe sector, waardoor de controle door gemeenten er vaak nog niet is. Dat zegt de gemeente Utrecht. De webwinkel startte met het bezorgen van drank in oktober 2018. 

7/3/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Reageer reacties (0)
LEES MEER...