Meer drugs in rioolwater

In het rioolwater van Amsterdam, Utrecht en Eindhoven is opnieuw meer cocaïne aangetroffen, en in Amsterdam steeg ook de hoeveelheid mdma. Dat betekent niet automatisch dat meer mensen deze middelen zijn gaan gebruiken.

Het is een mogelijkheid dat dezelfde groep mensen meer is gaan gebruiken, of dat de middelen sterker zijn geworden. Wel is Nederland koploper in het gebruik van xtc en we staan op de tweede plaats met cocaïnegebruik onder jongvolwassenen, bevestigen meerdere bevolkingsonderzoeken.

In Eindhoven kon het methamfetaminegebruik niet berekend worden, omdat lozingen van drugsafval het beeld van het rioolwateronderzoek verstoren. Wel bleek dat deze drug in Amsterdam en Utrecht veel minder voorkomt dan andere drugs.

Het European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction (EMCDDA) doet dit rioolonderzoek in 23 landen en 68 Europese steden. Het Trimbos-instituut ziet het, ondanks dat door dergelijk onderzoek maar heel beperkt conclusies kunnen worden getrokken, als een goede aanvulling op andere drugsmonitors.


Datum 17-03-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...