Meer hulp voor kinderen van verslaafde ouders

Hulpverleners moeten meer aandacht hebben voor kinderen van verslaafde ouders. Dat vindt Minister Hugo de Jonge.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat hulpverleners bij de behandeling van ouders met een verslaving, ziekte of beperking nagaan of eventuele kinderen steun nodig hebben. Kinderen kunnen in zo’n gezinssituatie problemen krijgen op school of kampen zelf met een psychische aandoening.

Kindcheck
Momenteel wordt de zogenoemde ‘kindcheck’ voornamelijk gebruikt bij vermoedens van mishandeling. Maar als het aan De Jonge ligt moeten artsen, verpleegkundigen, psychiaters en psychologen voortaan in alle contacten met volwassenen, die kampen met een verslaving of andere psychische aandoening, vaststellen of er kinderen in het gezin zijn en of zij hulp nodig hebben.  

Toch overtuigd
Vorige maand riep Kinderombudsman Margrite Kalverboer nog op om meer maatregelen te nemen om kinderen van zieke ouders extra te helpen, maar toen zei De Jonge dat er al veel hulpprogramma’s voor kinderen zijn. Inmiddels lijkt hij toch overtuigd van de noodzaak meer steun te bieden, omdat onder andere is gebleken dat de kindcheck veel te beperkt wordt uitgevoerd.

Meer onderzoek
De minister vraagt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd extra te letten op het uitvoeren van de kindcheck. Daarnaast moet hiervoor meer aandacht komen in opleidingen. Daarnaast wil De Jonge dat kinderen van onder andere verslaafde ouders een mentor krijgen. Ook wordt er meer geinvesteerd in onderzoek naar de gevolgen van dergelijke aandoeningen bij ouders voor kinderen.

19/06/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...