Minder rokers, meer gebruik van opiaten

Het aantal rokers neemt af. In Nederland rookte in 2007 23 procent. Dat percentage is gedaald naar 17. Het gebruik van opiaten is in Nederland iets gestegen.

De cijfers komen uit het onderzoek naar gezondheid en zorg in 36 landen dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gisteren publiceerde. Het gemiddelde gebruik van opiaten van alle OESO-landen is gestegen. Daarnaast is het gemiddeld aantal doden door opiaten van alle landen met 20 procent gestegen.

Van de OESO-landen rookte in 2007 ook 23 procent van de inwoners. In 2017 was dat gedaald naar 18 procent. Het Nederlandse gemiddelde is dus iets verder gedaald dan het totale gemiddelde. Over het algemeen roken mannen meer dan vrouwen.

Opiaten
Dat het gebruik van opiaten in Nederland is toegenomen, komt doordat er meer opiaten worden voorgeschreven. In tien jaar tijd is het aantal voorschrijvingen gestegen van 94.000 naar 484.000. Minister Bruins van Medische Zorg presenteerde vorige maand nieuwe maatregelen die de problemen rondom de zware pijnstillers tegen moeten gaan.

Alcohol
Het aantal liters pure alcohol dat per persoon per jaar wordt gedronken is in Nederland iets gedaald.

8-11-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...