Minderjarigen scoren makkelijk sigaretten

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is tevreden over het tabaksontmoedigingsbeleid, echter baseert hij zich daarbij alleen op de cijfers van supermarkten. Als álle verkooppunten in ons land worden meegewogen – horecazaken bijvoorbeeld – heeft één op de twee pogingen om sigaretten te kopen succes.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Onderzoeksredactie Tabak, een journalistiek platform dat onderzoek doet naar de tabaksindustrie. Vorig jaar sprak de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een ‘stijgende lijn’ als het gaat om de nalevingsgrens van het verkopen van tabak. Echter blijkt die stijgende lijn er helemaal niet te zijn. Blokhuis baseert zich enkel op onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), brancheorganisatie voor supermarkten. In zeventig procent van de gevallen lukken pogingen van minderjarigen in supermarkten niet. Echter ligt die score lager wanneer ook naar andere verkooppunten gekeken wordt.

Amper verbetering
De totale nalevingsgraad ligt namelijk op negenenveertig procent, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente in twee provincies, dat is gedaan in opdracht van het journalistieke platform. Het gaat dan naast supermarkten ook om horeca-, tabaks- en gemakszaken, cafetaria’s en tankstations.

Wie dit onderzoek naast het onderzoek van VWS uit 2016 legt, merkt amper verbetering op. Behalve de horeca scoren alle verkooppunten even goed of zelfs slechter dan toen. 

28/02/2019

Reageer reacties (0)
LEES MEER...