Minimumprijs alcohol verlaagt dodenaantal

Uit onderzoek van Sheffield University blijkt dat een invoering van een minimumprijs voor alcohol het aantal alcohol gerelateerde doden kan verlagen met 7.200 in de komende twintig jaar, waaronder 670 doden aan kanker. Volgens berekeningen zal alcohol gerelateerde kanker voor 135.000 doden gaan zorgen in Groot-Brittannië.

De voorspelling is gebaseerd op het drinkgedrag van inwoners van het Verenigd Koninkrijk van de afgelopen veertig jaar. ‘Uit het onderzoeksrapport blijkt duidelijk dat een minimumprijs levens kan redden’, aldus professor Ian Gilmore van de Alcohol Health Alliance. ‘Verder zou op labels van alcoholische drank gewaarschuwd moeten worden voor de risico's van alcohol in relatie tot kanker.’

Cancer Research UK reageerde op de voorspellingen. ‘Deze nieuwe cijfers laten het verwoestende effect van alcohol in de komende jaren zien’, zegt Alison Cox van Cancer Research UK. ‘Het is van het grootste belang dat mensen zich bewust worden van de relatie tussen alcohol en kanker en wat ze kunnen doen om de risico's te beperken.’ De meest voorkomende kanker door alcohol zijn naar verwachting: slokdarmkanker, darmkanker, verschillende vormen van mond- en keelkanker, borstkanker en leverkanker.

Datum: 21/11/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...