Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, is een onderzoek gestart naar de herinvoering van het alcoholslot in auto’s. Dit komt omdat het aantal mensen dat onder invloed werd aangehouden het afgelopen jaar flink is gestegen.

Het aantal rijontzeggingen en boetes voor autobestuurders onder invloed is afgelopen jaar met 34 procent gestegen. Volgens de minister is het belangrijk dat er snel maatregelen genomen worden, het alcoholslot zou volgens hem een stap in de goede richting zijn. Van 2011 tot 2015 was het slot een strafmaatregel in Nederland. Maar door verschillende mankementen aan de maatregel, waaronder de hoge installatieprijs voor het slot, is het afgeschaft.

Werking

Een alcoholslot is een apparaat in de auto waarin de automobilist moet blazen, de motor start pas als de bestuurder het toegestane promillage alcohol in diens bloed heeft. Het slot kan alleen gegeven worden aan automobilisten die onder invloed aangehouden worden. Martin Damen, voorzitter van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, ziet het nut van de maatregel zeker in, maar dan moet er wel gecontroleerd worden. ‘De handhaving gaat hand in hand met het alcoholslot,’ aldus Damen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...