Onderzoekers van de Yale School of Public Health hebben een genvariant ontdekt die opvallend veel voorkomt bij mensen met een excessieve drang naar zonlicht. De uitkomst van het onderzoek suggereert dat het bovenmatig veel zonlicht opzoeken voor een deel genetisch bepaald is.

De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Experimental Dermatology. Bij het onderzoek werden 319.000 specifieke genen in kaart gebracht bij 79 mensen die bovengemiddeld veel in de zon liggen of onder de zonnebank. De genen werden vergeleken met die van 219 proefpersonen die totaal geenopvallende hang hebben naar zonnebaden.  Wetenschappers vonden een sterk verband tussen het gen PTCHD2 en de afhankelijkheid van UV-licht.

Hoofdonderzoekster Brenda Cartmel verklaart op de nieuwssite Science Codex: ‘We hebben aangetoond dat de variatie in dit gen samenhangt met de mate waarin jonge mensen symptomen van zonverslaving vertonen.’ Het onderzoek was kleinschalig van opzet. Om die reden is er meer onderzoek nodig om vast te stellen hoe groot de daadwerkelijke invloed is van het gevonden gen op de ontwikkeling van ‘zonverslaving’. Uit eerder onderzoek bleek al dat excessieve hang naar zonlicht ernstige vormen kan aannemen en zelfs kan leiden tot heftige ontwenningsverschijnselen wanneer mensen hun blootstelling aan UV-licht proberen te verminderen.

Zonnestralen maken het stofje β-endorphine aan in je hersenen, wat een prettig gevoel geeft. De laatste jaren beseft men steeds meer dat regelmatige blootstelling aan zonlicht en kunstmatige lichtbronnen schadelijke gevolgen kan hebben, zoals vroegtijdige veroudering van de huid en huidkanker.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...