Mondbacteriën aangetast door roken

Naast alle dingen die we al weten over waarom roken slecht voor je is, bracht NYU Langone Medical Center naar buiten dat ook de orale microbiome ernstig wordt aangetast door roken.

Orale microbiome is een mix van zo’n zeshonderd bacteriën die in onze mond leven. De verstoorde groei van microbiële in de maag en darmen kan leiden tot onder andere de ziekte van Crohn en verschillende soorten kanker in het maag- en darmkanaal.

De studie werd uitgevoerd onder 1204 Amerikaanse mannen en vrouwen die allemaal vijftig jaar of ouder waren. 44 procent van de groep rookte niet, 9 procent rookte wel en 47 procent heeft gerookt, waarvan 17 procent in de laatste tien jaar is gestopt. De samenstelling en veranderingen van bacteriën werd onderzocht door middel van genetische tests en statistische analyses.

Het verschil tussen het aantal en soorten bacteriën is goed te zien tussen de verschillende groepen. In onze mond leven ongeveer zeshonderd bacteriën met een eigen functie. Rokers missen onder andere de bacterie die ervoor zorgt dat giftige chemicaliën, die vrijkomen bij roken, worden afgebroken. Ze beschikken wel over ongeveer tien procent meer streptokokken die de mondhygiëne verpesten en tandbederf veroorzaken.

De proefpersonen die al langer dan tien jaar gestopt waren, hebben dezelfde samenstellingen in bacteriën als degenen die nooit gerookt hebben. Hoe lang het duurt voordat de bacteriën weer hersteld zijn, is nog niet zeker.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...