Muizen met anorexia 'ontwikkeld'

Er zijn voor het eerst muizen gekweekt met symptomen van anorexia. De onderzoekers van Columbia University uit New York hopen te achterhalen wat een triggerende factor is voor het uithongeren en hoe de ontwikkeling van anorexia kan worden teruggedrongen.

Voorheen werd gedacht dat het onmogelijk was de eetstoornis 'na te bootsen' bij muizen. Onderzoekers Moneek Madra en Lori Zeltser stelden voor het onderzoek muizen bloot aan risicofactoren voor anorexia. Ze plaatsten de beestjes al vanaf hun vroege jeugd eenzaam in een klein hokje en gaven ze telkens net wat minder calorieën dan ze nodig hadden, om stress te veroorzaken bij de dieren. 

Van de muizen (voornamelijk vrouwtjes, mannetjes zijn vrijwel niet gebruikt) die blootgesteld werden aan de risicofactoren, ging 40 procent na verloop van tijd nog minder eten dan goed voor ze was. Meestal haalden ze de schade ook weer in, maar er waren ook een aantal muizen die zichzelf doodhongerden. Door deze ontwikkeling in de gaten te houden en te screenen wat er in de hersenen gebeurt, hopen de onderzoekers meer te weten te komen over het ontstaan van de eetstoornis. Daarmee zou meer preventie kunnen worden toegepast.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...