Nederland moet rookvrij worden

Verhoog de accijns op tabak, verminder het aantal verkooppunten en zorg voor meer rookvrije terrassen, sportvelden en andere openbare gelegenheden. Dat doel schetst artsenfederatie Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) in haar vandaag gepresenteerde standpunt Tabaksontmoediging. Het uiteindelijke doel is een rookvrije samenleving.

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Per jaar overlijden twintigduizend mensen aan de gevolgen van roken. Negentienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door roken. En per dag starten honderd kinderen met roken, daarom spreekt het KNMG de overheid toe om in actie  te komen in de strijd tegen roken.

‘De primaire preventie moet veel sterker worden, waardoor jongeren niet beginnen met roken’, zegt verslavingsarts, Robert van de Graaf. Tabak hoort niet thuis in supermarkten, tankstation, drogisterijen waar het de aandacht trekt. Het zou alleen verkocht mogen worden in kleine tabakswinkels. Daarnaast pleit de KNMG voor een totaalverbod op zichtbare uitstraling van tabak en het verwijderen van merk specifieke vormgeving. De KNMG vraagt de overheid om langdurige massa mediale campagnes te voeren die burgers wijzen op de schadelijke effecten van tabak en tabaksgebruik ontmoedigen.

Volgende de KNMG moet er voorkomen worden dat kinderen en adolescenten gaan roken. ‘Kinderen met ouders die roken zijn een kwetsbare groep. Door middel van goede informatie en harde data proberen wij het roken bij hen te voorkomen,’ aldus Van de Graaf. Opgroeien in een rookvrije omgeving is het begin. Dit betekent dat schoolplein, sportvelden, speeltuinen, pretparken en auto’s rookvrij moeten zijn. ‘Het zal nog een paar jaar duren voordat Nederland rookvrij is, maar hiermee kan een begin worden gemaakt aan een rookvrije samenleving.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...