Nederland was nog nooit zo dik

Steeds meer mensen in Nederland hebben obesitas. Vergeleken met de jaren tachtig hebben ruim 2,5 keer zo veel mensen van 20 jaar of ouder ernstig overgewicht. Ook het aantal mensen met morbide obesitas was nog nooit zo hoog. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het RIVM.

Hoeveel procent van de obese mensen eetverslaafd is, is niet bekend. Emile Mulder, verslavingsarts KNMG bij Tactus Verslavingszorg: ‘Over het begrip eetverslaving wordt binnen de wetenschappelijke wereld nog heel verschillend gedacht maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat er bij bepaalde personen met obesitas en bijvoorbeeld overeten en bepaalde genetische afwijkingen wel sprake kan zijn van eetverslaving. Helaas zijn we in de dagelijkse praktijk – ook in de verslavingszorg – nog niet goed in staat deze bepaalde personen goed in kaart te brengen. Verder is wel bekend dat er een link is tussen obesitas en bijvoorbeeld alcohol afhankelijkheid; zo kan alcohol afhankelijkheid  ontstaan na een operatieve ingreep aan de maag ter bestrijding van obesitas.’

Van de Nederlanders ouder dan 20 jaar heeft een op de honderd morbide obesitas, dat komt neer op meer dan 100.000 mensen. Meer vrouwen dan mannen hebben obesitas. Gekeken naar leeftijdsgroepen hebben 65- tot 75-jarigen er het vaakst last van. In de categorie 20-30 jaar is het probleem het kleinst. 

Los van de Nederlanders die obees zijn, heeft 36 procent matig overgewicht. Daarmee kampt de helft van de mensen in het land met overgewicht. Dat was begin jaren 80 nog 33 procent. In vergelijking met 2016 is het percentage mensen met lichtere vormen van obesitas wel iets gedaald.

In vergelijking met andere Europese landen doet Nederland het nog goed. Alleen in Italië en Roemenië is het aandeel mensen met obesitas nog lager. Op Malta is het probleem het grootst. Daar is ruim een kwart van de bevolking obees.

Datum: 04/07/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...