Nederlandse jeugd drinkt minder

Nederlandse jongeren (12-16 jaar) drinken steeds minder en zijn minder vaak dronken. Dat is geconcludeerd uit onderzoek naar alcoholgebruik, in opdracht van staatssecretaris Van Rijn. Toch zijn er nog wel wat uitdagingen voor de toekomst.

Veel beleid was de laatste jaren gericht op jongeren, zoals de verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar en de inzet van de  campagne NIX18. En dat heeft gewerkt, is een van de conclusies die staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aan de Kamer stuurt in het kader van de evaluatie van de Drank- en Horecawet.

Positief
In 2011 dronk nog twee derde van de jeugd. Vorig jaar waren dat er minder dan de helft. Ook is de jeugd minder vaak dronken en proberen ze minder vaak drank te kopen. Wanneer ze dit wel proberen, slagen ze het snelst bij webwinkels, sportkantines en de horeca. Van Rijn wil de toezicht op webwinkels voortaan dan ook landelijk gaan regelen. In andere leeftijdscategorieën wordt ook minder vaak gedronken. Maar wanneer er wordt gedronken gaat de sluis open.

Negatief
Er zijn nog wel uitdagingen voor de komende tijd. Zo drinken de jongeren die wel drinken, veel. De komende jaren moet er dan ook aandacht blijven voor het versterken van de NIX18 norm. Van Rijn: 'Het kost tijd om de norm te veranderen. Ouders spelen daarin een cruciale rol.'

De PvdA-bewindsman zal de evaluatie van het onderzoek, in het kader van de Drank- en Horecawet, in februari 2017 met de Tweede Kamer bespreken.

16/12/2016

Reageer reacties (1)

monique schepers(20. december 2016)

Ik ben benieuwd onder hoeveel jongeren dit onderzoek is uitgevoerd, wat de cijfers rechtvaardigd en ik verbaas me daar naast dat alcohol nog steds niet gekenmerkt wordt als hard drug. we relativeren de boel kapot..

LEES MEER...