De vrouwen in Nederland krijgen opvallend meer longkanker dan de vrouwen uit andere Europese landen. Dit merkt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKCN) op. Dit lijkt te komen doordat Nederlandse vrouwen in de jaren ’60 en ’70 massaal gingen roken.

Na Noorwegen en Denemarken worden de Nederlandse vrouwen het vaakst getroffen door een vorm van kanker. Roken is de grootste oorzaak van longkanker, en het Integraal Kankercentrum verklaart dat ‘door emancipatie in de jaren ’60 en ’70 vrouwen in Nederland meer rookten dan vrouwen in andere landen’. Die gevolgen zijn nu zichtbaar. Mannen in Nederland krijgen alsnog tien procent vaker longkanker dan vrouwen.

Derde plaats
Naast dat Nederlandse vrouwen vaker (long)kanker krijgen, is het sterftecijfer aan kanker ook hoger voor vrouwen in ons land vergeleken met de cijfers uit onze buurlanden. Vrouwen staan op plaats zeven. Als er alleen gekeken wordt naar hoeveel vrouwen sterven aan longkanker, dan staat Nederland op de derde plaats. Mannen daarentegen staan op plaats 16, en alleen gekeken naar longkanker op plaats dertien.  

Leefstijl en vergrijzing
Dat het aantal gevallen van kanker wereldwijd stijgt, komt door verschillende factoren. Zo worden we steeds ouder, waardoor je meer kans krijgt kanker te ontwikkelen. Onze leefstijl is ook een risicofactor. De komende tien jaar zal het aantal kankerdiagnosen met zo’n 150.000 gevallen flink toenemen. Voor het grootste deel zijn deze ook niet meer te voorkomen.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...