Nederlandse wietteelt mogelijk gereguleerd

Wietteelt uit de criminaliteit halen en kwekerijen onder controle stellen van de overheid. Het leek heel lang een brug te ver, maar Vera Bergkamp van D66 heeft nu toch een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich staan.

Het wetsvoorstel komt erop neer dat coffeeshophouders wiet aankopen van telers met een vergunning. De softdrugs wordt dan gecontroleerd door de overheid. Eerder drongen verschillende burgemeesters aan op een dergelijk systeem, maar die vonden toen geen gehoor.

Bergkamp ziet in het huidige beleid een hoop problemen : ‘De politie heeft de handen vol aan telers, de criminele sector floreert. Er is brandgevaar op naar schatting 50.000 plekken, ook in woonwijken. En dat terwijl 500.000 gebruikers in Nederland geen enkel zicht hebben op wat de kwekers in de wiet stoppen.’

Volgens Bergkamp is de nieuwe wet geen stimulans voor gebruikers. In de nieuwe wietwet blijft de minimumleeftijd (18) gehandhaafd. ‘Wat wij gaan doen is de teelt reguleren. Ik zie niet hoe men dan ineens meer gaat gebruiken’.

Het is nog niet bekend wanneer in de Tweede Kamer over de wet gestemd wordt.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...