Niet-rokers de dupe van rokers

Niet-rokers zullen in de toekomst de dupe worden van de rokers. Zo blijkt uit een onderzoeksrapport van de SEO Economisch Onderzoek. Op dit moment spaart de gezondheidszorg meer dan 4 miljard euro uit, maar volgens het rapport zal dit in de toekomst veranderen.

In opdracht van de Stichting Eindspel Tabak onderzocht de SEO Economisch Onderzoek de totale kosten van roken –ook voor de Nederlandse samenleving- te berekenen. Dit om te laten zien wat voor schade het toebrengt aan de economie en in de hoop dat rokers hierdoor stoppen of nooit zullen beginnen.

Uit het rapport bleek dat de gezondheidszorg voor rokers duur is –Het roken van tabak kost de samenleving tussen de 21,2, en 43,3 miljard euro-, maar doordat rokers gemiddeld eerder overlijden, spaart de samenleving ook weer zorgkosten uit. Maar volgens het onderzoek zal deze balans in de toekomt omslaan. Door verwachte betere zorg zal de levensverwachting van rokers stijgen, dit zal onder andere komen door betere behandelingen en medicijnen. Hierdoor wordt er een situatie gecreëerd waarin de benadeling van rokers ten koste gaat van de zorg voor anderen. Maar dit waren niet de enige conclusies uit het rapport:

Aantal rokers gedaald

Ook worden geconcludeerd dat het aantal rokers sinds 1970 flink is gedaald. In 1970 rookte nog driekwart van de mannen van 15 jaar en ouder, in 2013 was dat nog een kwart. Onder de vrouwen is het aantal rokers sinds 1970 gedaald van 42 procent naar 25 procent.

Roken en kinderen

Ongeveer één op de vijf Nederlanders bevindt zich regelmatig in een ruimte gevuld met tabaksrook. In 2014 gaf zo’n 20 procent van de ouders aan dat er in het gezin wel eens binnen werd gerookt. Daarnaast bezocht ruim een derde van de volwassenen (38 procent) rokerige ruimtes in het bijzijn van het jongste kind.

Gevolgen

Volgens de onderzoekers zijn rokers geen weldoordachte consumenten: ‘Zij onderschatten de kans dat zij ziek worden van roken en eerder overlijden’. Jaarlijks sterven wereldwijd namelijk 6 miljoen mensen door roken, waarvan ruim 600 duizend als gevolg van meeroken. In Nederland sterven ieder jaar 20.000 mensen aan ziektes die worden veroorzaakt door roken, daarnaast worden ieder jaar zo’n 20 personen chronisch ziek door de gevolgen van meeroken. Ondanks verschillende maatregelen zoals waarschuwingsteksten op sigarettenpakjes, rookt nog zo’n 25 procent van de bevolking.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...