Nieuw WHO actiepakket tegen schadelijk alcoholgebruik

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het actiepakket SAFER ontwikkeld om tegen 2025 het schadelijk alcoholgebruik met 10 procent te verminderen. De WHO presenteerde het initiatief op vrijdag 28 september op een bijeenkomst over alcohol en duurzame ontwikkeling in New York. Dat meldt online platform News Patrolling.

SAFER bestaat uit een actiepakket dat de WHO ontwikkelde met onder anderen de VN en de Global Alcohol Policy Alliance, en is bedoeld om lidstaten te ondersteunen die de wereldwijde doelstelling willen realiseren om het schadelijk alcoholgebruik te verminderen. Hiermee doelt de WHO op de gezondheids-, sociale- en economische risico’s. SAFER biedt vijf strategische acties die volgens de WHO prioriteit moeten krijgen: de beschikbaarheid van alcohol beperken; maatregelen nemen tegen rijden onder invloed; simpele toegang tot screening, behandeling en korte interventies; alcoholreclame, sponsoring en promoties verbieden en de alcoholprijzen verhogen.

De WHO is trots om SAFER te introduceren. ‘Het pakket bevat bewezen interventies om de schade veroorzaakt door alcohol te verminderen, en het biedt een nieuw partnerschap om wereldwijde actie te versnellen’, zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO.

De WHO ziet nog wel verbeteringen. Dr. Ghebreyesus: ‘We hebben regeringen nodig die effectieve maatregelen willen invoeren en bereid zijn beleid te ontwikkelen om schadelijk alcoholgebruik te verminderen.’ Svetlana Axelrod, WHO adjunct-directeur generaal, is ervan overtuigd dat SAFER een nieuwe impuls voor actie geeft. ‘We moedigen landen aan om actie te ondernemen, voortgang te bewaken en de ontwikkeling van alcoholbeleid te behoeden voor commerciële belangen’, aldus dr. Axelrod.

27/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...