President Obama heeft zich kritisch geuit over de harde Amerikaanse aanpak van marihuanagebruikers. Hij deed dit tijdens een interview met bekende YouTube-bloggers.

Het belangrijkste punt dat de president in het interview maakte, was dat niet-gewelddadige drugsgebruikers in de Verenigde Staten behandeld worden als harde criminelen. Alcohol en roken worden gezien als gezondheidskwesties waar de overheid de burger zou moeten helpen, terwijl drugs alleen als strafbaar wordt erkent. Volgens de president zorgt dit voor een oneerlijke behandeling van armere jongeren. Zij zouden in de gevangenis belanden wanneer ze softdrugs gebruiken, maar jongeren uit de middenklasse niet. Obama zegt te zien dat deze benadering veel schade heeft veroorzaakt in kleine gemeenschappen, met name in arme gebieden.

Vorig jaar gaf Obama openlijk toe zelf in zijn jeugd marihuana te hebben gebruikt. Ook zegt hij te geloven dat legalisering van de softdrug uitgebreid zal worden naar meer staten. In verschillende staten is wiet al legaal en in andere staten wordt geëxperimenteerd met legalisatie van marihuana. Obama gelooft dat dit een voorbode is voor meer veranderingen.

De publieke aversie tegen wiet in de VS is de laatste jaren heel snel afgebrokkeld. Meer dan de helft van alle Amerikanen keurt legalisering goed, zo bleek uit een peiling van Gallup in 2013. Zestien Amerikaanse staten hebben bezit van kleine hoeveelheden inmiddels gedecriminaliseerd, en 21 staten hebben wetgeving voor medicinale cannabisverstrekking. Wiet is daar op doktersrecept al vrij gemakkelijk verkrijgbaar.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...