De tienjarige Serdal heeft de eetstoornis ARFID (Avoidant/Resctrictive Food Intake Disorder). Hij leeft op de potjes Olvarit met bruine bonen, appel, rijst en rundvlees. Maar deze komen te vervallen in het assortiment van Nutricia.

Met ARFID zijn mensen erg kieskeurig met het voedsel dat ze eten. Het voedsel moet de juiste dikte, smaak, geur, kleur en temperatuur hebben. En dat komt nauw, veel van het eten valt dus af. Het lukt ze niet om het te eten of zijn bang om te eten. Dit leidt ertoe dat mensen die kampen met ARFID te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Het is een ernstige ziekte die niet vanzelf overgaat.

9,5 jaar Olvarit
De potjes van Olvarit zijn populair bij kinderen met voedingsproblemen. Diëtiste Goosen-Krämer van De Twentse Zorgcentra ziet dat bij de kinderen met voedingsproblemen twintig procent dagelijks potjes Olvarit nemen. En dan de potjes van 6 maanden, want de potjes voor 8+ bevatten stukjes die veel kinderen als onprettig ervaren. In het geval van Serdal gaat hij kokhalzen en raakt hij in paniek. Hij eet al negeneneenhalf jaar hetzelfde.

Weg met bruine bonen
Maar Nutricia heeft te kennen gegeven dit specifieke potje uit hun assortiment te halen, omdat ‘de maaltijd niet meer voldoende aansluit op de wensen en behoeften van nu’. Nutricia evalueert jaarlijks welke producten blijven en welke verdwijnen. Vroeger was het potje met bruine bonen een van de meest gekozen producten, maar tegenwoordig heeft het veel aan populariteit verloren. Daarom hebben ze ervoor gekozen deze variant uit het assortiment te nemen.

Oproep voor potjes
De ouders van Serdal hebben een oproep gedaan op sociale media met de vraag: ‘Wie heeft er potjes Olvarit (6+) met bruine bonen, appel, rijst en rundvlees?’ Met hun oproep hebben ze ondertussen 480 potjes opgestuurd gekregen, net genoeg voor twee maanden. Als alles op is en Nutricia de productie stopzet, zit er niets anders op voor Serdal dan sondevoeding.

Hulp
Een woordvoerder van Nutricia zegt in een reactie te zijn geschrokken dat het verdwijnen van een van hun producten van grote invloed is op mensen die lijden aan ARFID. ‘We waren niet op de hoogte dat dit product bij deze doelgroep zo’n belangrijke rol speelt’. Ook geeft ze aan nog een beperkte voorraad te hebben en zal bespreken met retailpartners hoe deze beschikbaar kan worden gemaakt. Ze kunnen op dit moment niet zeggen of dit product ooit nog terugkomt, maar zoeken naar manieren om Serdal te helpen.

 

Reageer reacties (1)

SilK(09. november 2023)

Zelf maken, mixen en in een leeg potje stoppen?

Of denk ik nu te simpel? Mvg S.

LEES MEER...