OM beslist vandaag over strafzaak tegen tabaksindustrie

Het Openbaar Ministerie beslist vandaag of de tabaksindustrie wordt vervolgd. Deze zorginstellingen en organisaties deden tot nu toe aangifte.

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg en de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen (KNMT), sluiten zich bij de aangifte aan. ‘Als huisartsen willen we bijdragen aan een gezonde samenleving en daarom steunen wij deze aangifte’, vertelt Dijkstra.

De tandartsen sluiten zich aan omdat tabak ‘verreweg de belangrijkste oorzaak is van mondkanker’. ‘Meer dan 75 procenten van de gevallen van mond- en keelkanker is direct toe te schrijven aan roken’, vertelt een woordvoerder van het KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, kaakchirurgen en orthodontisten.

Eerdere aangiften
Eerder deze week gaven ook de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Accare (organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie) en bijna 5000 sociaal geneeskundigen, aan de aangifte te steunen.

Onder andere de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, Verslavingskunde Nederland en KWF Kankerbestrijding gingen hen voor.

13/02/2018

Update: Ook de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) en Accare (organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie) hebben zich bij de aangiften gevoegd.

14/02/2018

Update: Het Longfonds doet aangifte tegen vier grote tabaksfabrikanten. De organisatie wijst op de 'verschrikkelijke gevolgen' van roken en vindt het 'de hoogste tijd dat duidelijk wordt wie hieraan schuldig is en dat dit stopt'. 

De grootste beroepsorganisatie in de zorg, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, heeft zich ook aangesloten bij de partijen die justitie om strafvervolging van de tabaksindustrie vragen. Uit een peiling onder de ongeveer 90.000 leden van beroepsorganisatie V&VN bleek veel steun voor de aangifte tegen de vier grote tabaksfabrikanten. 'Verpleegkundigen en verzorgenden hebben in hun werk dagelijks te maken met de schrijnende gevolgen van roken', zo motiveert voorzitter Henk Bakker het besluit. 'Wanneer het verslaafd maken van mensen aan banden wordt gelegd, kunnen we voorkomen in plaats van genezen.'

15/02/2018

Update: De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) sluit aan in het rijtje. De beroepsvereniging vindt de steun gepast omdat mensen met psychische stoornissen vaak (relatief veel) roken. 'Wij hebben een grote groep patiënten waarvan een groot deel nicotineverslaafd is', aldus voorzitter Damiaan Denys. 'Deze verslaving verkort de levensduur van onze patiënten aanzienlijk.'

16/02/2018

Update: Ook de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) schaart zich achter de aangifte tegen de tabaksindustrie. De voorzitter van NVVC, Hans Bosker, licht toe: 'Dagelijks worden cardiologen geconfronteerd met de ernstige gevolgen van hartaandoeningen, die vermijdbaar waren geweest als iemand niet had (mee)gerookt.'

19/02/2018

Update: De gemeente Amsterdam heeft zich aangesloten bij de aangifte tegen de tabaksproducenten. Volgens waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft de gemeente als doel om 'de gezondheid van (nog) gezonde burgers te bevorderen en beschermen'. Van Aartsen: 'Roken is de grootste vermijdbare veroorzaker van ziekte en de grootste veroorzaker van sociaal economische gezondheidsverschillen.'

21/02/2018

Update: Ook belangenorganisatie Clean Air Nederland, het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) hebben zich bij de aangifte gevoegd.

22/02/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...