Het Trimbos-instituut wil een beter beeld krijgen van het drugsgebruik in Nederlandse gevangenissen. Daarom zijn ze een onderzoek gestart naar de hoeveelheid gebruikte drugs in gevangenissen. De gevangenis in Ter Apel is de eerste van het onderzoek.

In een verkennend onderzoek vroegen ze de medewerkers van de gevangenis in Ter Apel over het drugsgebruik van de gevangenen. 95 procent van de medewerkers vermoedt dat er cannabis wordt gebruikt. 81 procent vermoedt ook dat er alcohol wordt gebruikt en 51 procent cocaïne. Het Trimbos-instituut noemt dit zorgelijk: ‘Hoewel drugsgebruik in de gevangenis in Ter Apel niet tot zichtbare grote veiligheids- of gezondheidsincidenten lijkt te leiden, is het aannemelijk dat gedetineerden niet snel bij de medische dienst aankloppen bij drugsgerelateerde gezondheidsklachten, onder meer uit angst voor sancties of stigmatisering.’

Verder onderzoek

De gevangenis in Ter Apel is blij met het onderzoek: ‘Het helpt ons om inzicht te krijgen in wat er speelt op het gebied van drugs. We zien dat de ontwikkelingen rondom drugsgebruik de laatste jaren snel gaan. Als inrichting zoeken wij de samenwerking met experts op dit gebied op.’ Trimbos-instituut wil graag uitbreiden en ook andere Nederlandse gevangenissen onderzoeken. Het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving adviseert om onderzoek te blijven stimuleren, in Nederland wordt hier nog weinig aan gedaan. Ook moeten de zorgbehoeften van gedetineerden aangepakt worden.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...