Ongezonde levensstijl wordt bestraft

Mensen in Yorkshire die roken of te zwaar zijn, kunnen een langere wachttijd op een routineoperatie verwachten. Rokers moeten twee maanden stoppen met roken en mensen met overgewicht moeten afvallen. Gebeurt dit niet kunnen ze een extra wachttijd verwachten van een jaar. De Nationale Gezondheidsdienst in Groot-Brittannië heeft zijn goedkeuring gegeven aan deze eisen.

Artsen beoordelen iedere patiënt op zijn of haar rookgedrag of overgewicht. Wel wordt er rekening gehouden met mensen die juist vanwege hun overgewicht geopereerd moeten worden. Ook kinderen onder de achttien jaar en spoedeisende ingrepen zijn uitzonderingen. Het is de bedoeling dat de eisen in januari worden toegepast.

Het bericht zorgt voor de nodige discussie op Facebook. Op de Facebook pagina van NU.nl schrijven mensen het volgende:‘Volgens mij zijn roken en 'ongezond' eten nog steeds toegestaan. Dan moeten ze het niet verkopen. Volgens mij verdient dit land genoeg accijnzen aan deze dingen, dus lijkt mij een beetje hypocriet om dan zoiets in te voeren.’ Het merendeel van de mensen vindt het een slecht en denigrerend idee. Toch zijn er ook mensen die het plan wel goed vinden. ‘Ja helemaal mee eens. Als je rookt of te veel vette troep eet en daardoor een operatie nodig hebt, verdien je het om langer te wachten dan een gezond persoon, is logisch.’

Datum: 29/11/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...