Onrust om Amerikaanse verslavingszorg

Gezondheidsorganisaties in de Verenigde Staten hebben zich uitgesproken tegen de plannen met de gezondheidszorg van de regering-Trump. De geplande hervormingen van Obamacare, samengevoegd in de American Health Act, zouden de toegankelijkheid van de Amerikaanse verslavingszorg ernstig beïnvloeden.

Naast dat de American Health Act het aantal onverzekerde Amerikanen zou laten stijgen van 28 miljoen naar 52 miljoen, zijn er flinke gevolgen voor de verslavingszorg. Veel zorgverzekeraars zouden niet langer verplicht zijn om verslavingszorg te vergoeden en sommige aanvullende verzekeringen, die het wel vergoeden, zouden geschrapt worden. De organisatie Facing Addiction, een non-profit organisatie die stigma bestrijdt, is een van de groepen die de noodklok luidt. Ze roepen Amerikanen op om hun positieve ervaringen met het huidige zorgverzekeringssysteem te delen. ‘Wat je politieke kleur ook is: jouw verhaal is van het grootste belang.’

De American Health Act moet nog goedgekeurd worden door het Congres. Experts verwachten dat het voorstel er in de huidige vorm niet doorkomt, en dat is maar goed ook. Op dit moment is de Amerikaanse verslavingszorg, net als de Engelse, van een hoog niveau. In vergelijking met Nederland zijn ze een stuk verder. Dit komt onder andere door de aanwezigheid van toonaangevende behandel- en onderzoekscentra als Hazelden. Ook wordt er meer gedaan om het stigma te bestrijden.

Datum: 15/03/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...