Ontwikkeling Korsakov vaak niet op tijd ontdekt

Wernicke, de voorloper van Korsakov, wordt vaak niet op tijd opgemerkt door hulpverleners, dat melden onderzoekers van het Korsakovcentrum Slingedael in Rotterdam na het bestuderen van medische dossiers van hun patiënten.

Daaruit blijkt dat 80 procent van hun patiënten in het ziekenhuis niet de behandeling heeft gekregen die Korsakov had kunnen voorkomen. 

Volgens de onderzoekers denken de hulpverleners vaak dat de patiënt verward is door de onthouding van alcohol, waardoor de symptomen van Wernicke niet op tijd worden herkend. Wernicke is de acute vorm van Korsakov en kan, als men er op tijd bij is, behandeld worden. Korsakov is een van de meest ernstige vormen van hersenschade. Deze hersenschade ontstaat door een tekort aan vitamine B-1.

Zodra een alcoholist symptomen vertoont van Wernicke moet de patiënt een infuus toegediend krijgen met vitamine B-1, zo luidt een medische richtlijn uit 2009. Erik Oudman, psycholoog aan de Universiteit van Utrecht meldt dat dit vaak niet gebeurt. Dat terwijl volgens Oudmans collega Jan Wijnia, specialist ouderengeneeskunde, het in drie van de vier gevallen wel degelijk om de acute vorm van Korsakov gaat.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...