Onwetendheid over rol alcohol bij borstkanker

Maar één op de tien Nederlanders is op de hoogte van de relatie tussen het drinken van alcohol en borstkanker. Dat stelt het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP) vandaag op basis van eigen onderzoek onder ruim duizend mensen.

Volgens STAP krijgt elk jaar één op de acht vrouwen in ons land borstkanker, ofwel 14.500 in totaal. Naar schatting worden hiervan tussen de duizend en drieduizend gevallen veroorzaakt door alcoholgebruik. ‘Niet alleen het gebruik van enkele glazen alcohol per dag, maar ook matig gebruik van één glas per dag verhoogt dit risico al’, aldus het instituut. Bier, wijn en gedestilleerde drank kan kanker in de mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, darm, lever en borst veroorzaken.

De belangenclub pleit voor een campagne om de risico's onder de aandacht te brengen, juist omdat de alcoholindustrie zich de afgelopen jaren steeds meer is gaan richten op vrouwen. Een andere reden daarvoor is dat vrouwen kwetsbaarder zijn voor de effecten van alcohol dan mannen. ‘Vrouwen hebben een lager lichaamsgewicht en een kleiner volume aan lichaamsvocht. Hierdoor wordt alcohol sneller opgenomen in het bloed.' Daarnaast lijken de vrouwelijke hersenen ook sneller schade op te lopen door alcohol dan die van mannen.

Datum: 19/07/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...