In Engeland, Wales, Ierland, Italië en Frankrijk bestaan al rookverboden in auto's met kinderen. In Nederland nog niet en daar maken long- en kinderartsen zich zorgen over.

Volgens artsen zouden ouders de effecten van nicotinedampen onderschatten. Vooraanstaande long- en kinderartsen vinden dan ook dat het roken in de auto, terwijl er kinderen in zitten, verboden moet worden. ‘De concentratie van de rook is ontzettend hoog. Kinderen kunnen zelfs acuut astma-aanvallen krijgen’, zegt kinderarts Jasper Been, van het Erasmus MC in Rotterdam. ‘Ze hebben zelfs tot twee keer zo veel risico op luchtwegklachten.’

De Tweede Kamer lijkt een rookverbod in auto's met kinderen nog niet als noodzaak te zien. ‘Wat mensen doen achter de voordeur, daar gaan wij niet over’, zegt PvdA-Kamerlid Marith Rebel. SP-Kamerlid en oud-huisarts Henk van Greven vindt een rookverbod niet nodig: ‘Als een ouder zijn kind elke dag patat geeft, is dat ook ongezond. Maar dat verbieden we ook niet.’

Vorige week toonde Been en collega's aan dat er in Engeland acht procent minder kinderen dood worden geboren sinds de invoering van het rookverbod in openbare gelegenheid. Ook het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen is met bijna acht procent gedaald.

De long- en kinderartsen begrijpen niet hoe de Nederlandse politici zo laconiek kunnen reageren. Volgens hen staat vast dat de luchtkwaliteit in een auto met rokers vele malen slechter is dan de open lucht in een stad. ‘Je reageert alleen zo als je de schadelijke effecten op kinderen niet goed kent’, meent Been.

In 2009 bleek uit onderzoek in opdracht van AutoRai dat 60 procent van de Nederlanders voorstander is van het rookverbod in de auto. Een campagne om Nederlanders meer bewust te maken van de gevolgen zou op zijn plaats zijn, vinden de artsen.

Bron: Nationale Zorggids

 

Reageer reacties (1)

ton wurtz(18. augustus 2015)

Roken in de Auto verbieden ,zegt kinderarts Been.
Met het uit de grond stampen van een ongekende bureaucratie is de anti rook arts Been bezig om de vermeende negatieve gevolgen van goeddeels niet bestaande problemen tegen te gaan. En natuurlijk gaat het hier niet over roken, maar over de inperking van onze vrijheid. Vrijheid om keuzes te maken, goed of slecht. Men wil enerzijds dat mensen zich verantwoordelijk gaan gedragen en de burgers afrekenen op verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd wordt elk klein detail wat je wel en niet mag van diezelfde burger vastgelegd.
Het verbieden van roken in een auto is wel een erg draconische maatregel en een heel diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van de automobilist. Automobilisten weten over het algemeen hoe ze moeten handelen, en daar hoeft de overheid niet nog meer verboden voor in het leven te roepen,want we weten allemaal dat politieke correctheid veel schade brengt aan onze vrijheid en leefbaarheid. Overigens letten de meeste rokers op hun omgeving. Een beetje respect en wederzijds begrip doet wonderen.
De anti rook arts Been , lees de redder van onze planeet , heeft geen enkel e moraliteit jegens de automobilist , en het is alsof wij, gewone mensen, zo ongemanierd en onbeschoft zijn, dat we alleen nog in bedwang kunnen worden gehouden met regels, wetten en toezicht . Wat een stuitend narcisme en morele zelfoverschatting van de anti rook arts Been.

LEES MEER...