Oost-Brabant start campagne tegen drugsgebruik onder jongeren

Gemeenten en enkele verslavingszorginstellingen hebben al een aantal jaar het gevoel dat drugsgebruik onder jongeren steeds normaler wordt. 38 gemeenten in de politieregio Oost-Brabant vinden dat hier een einde aan moet komen. Met de campagne ‘drugs, wat doet het met jou’ willen ze jongeren tussen de 16 en 27 jaar bewust maken van de gevolgen van drugs.

Naast de overlast die drugsgebruik veroorzaakt, zijn er ook nog andere factoren die meespelen, zoals de gezondheid, criminaliteit, veiligheid en het verkeer. Projectleider Lieke Vogels vertelt dat gemeenten al jaren geleden op het idee kwamen om een campagne te starten. ‘Jongeren spreken over drugs alsof het iets normaals is, we willen hier tegengas aan geven. Op dit moment staan we nog in de startblokken. We focussen ons vooral op drugs en niet op alcoholgebruik. Wij vinden dat hier al veel aandacht naar gaat. Een andere meespelende factor is dat drugs vaak nog illegaal zijn en dus gevaar met zich meebrengen. Alcohol kan je vanaf je achttiende halen in de winkel.’ Het gevoel waar de gemeentes en zorginstellingen zich op baseren is niet bewezen met cijfers. Hier wordt volgens Vogels tijdens de campagne onderzoek naar gedaan.

 

Inhoud van de campagne

De campagne bestaat voor een groot gedeelte uit boodschappen overbrengen en interventies. ‘We gaan in gesprek met jongerenwerkers en uiteraard ook met de jongeren zelf. Zo gaan we langs op scholen en vragen jongeren hoe we dit het beste kunnen aanpakken. We moeten nog veel onderzoek doen, daarom duurt het ook vier jaar. Als we het maar een jaar zouden doen kunnen we nooit weten of de campagne echt effect gaat hebben. Vanaf maart beginnen we echt, nu zijn we vooral nog bezig met werk achter de schermen’, aldus Vogels. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...