Opiaatgebruik: meer kinderen in pleegzorg

Steeds meer kinderen in Amerika belanden in de pleegzorg als gevolg van een opiaat of heroïne-gebruikende ouder, dat meldt The Wall Street Journal. Een essentieel bestanddeel van opium is morfine, deze opiaten zijn legaal en worden vaak voorgeschreven in de VS.

Het aantal kinderen dat in de pleegzorg belandt in de VS is tussen 2013 en 2014 met 3,5 procent gestegen naar een aantal van 415.129. Hoewel dit aantal niet aangeeft dat deze kinderen daar zijn beland door onder andere het morfine- en heroïnegebruik van een ouder, speelt dit volgens lokale ambtenaren wel degelijk een rol in de stijging van dit aantal.

Van alle gevallen waarbij een kind, jonger dan drie jaar, werd opgenomen in de pleegzorg, kwam dit in 80 procent doordat opiaten een rol hierbij speelden. Dit bleek uit een enquête van de staat Vermont. De Amerikaanse staat zoekt eerst naar een familielid die voor het kind kan zorgen. Lukt dit niet, dan wordt het kind in een pleeggezin geplaatst.

Fatale dosis

Opiaten en Tramadol worden in Amerika ook voorgeschreven bij minder ernstige klachten; ook gezonde Amerikanen kunnen aan deze pijnstillers komen. Deze worden namelijk ook voorgeschreven zodra iemand last heeft van lage rugpijn of pijn aan de verstandskiezen.  

Volgens Physicians for Responsible Opioid Prescription (PROP) zijn er de afgelopen twintig jaar duizenden Amerikanen omgekomen door een fatale dosis van deze op opium-gebaseerde pijnstillers.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...