Het Trimbos-instituut brengt vanaf 8 april een podcastserie uit over het gesprek aangaan met jongeren van 15 en 16 jaar die psychische problemen hebben en dagelijks wiet gebruiken. Het is gericht aan jongerenwerkers die niet weten hoe zij dit gesprek moeten aangaan. Regelmatig wietgebruik bij jongeren met problemen kan leiden tot schooluitval of verslaving.

Jeugdwerkers hebben moeite met het aangaan van een gesprek met jongeren die mentale problemen hebben en dagelijks cannabis gebruiken. De professionals vinden het lastig om te bepalen in hoeverre wietgebruik problematisch is en wat de consequenties daarvan zijn. De podcast gaat, onder andere, over het voorkomen dat deze jongeren in contact komen met wiet en hoe problematisch gebruik wordt herkend.

Problemen door cannabis

Ruim vier procent van alle 15- en 16-jarigen in Nederland is een riskante gebruiker van wiet. Kenmerken van riskant gebruik is bijvoorbeeld ’s ochtends beginnen met blowen, moeite hebben met stoppen of spijbelen van school, aldus Trimbos-instituut. Voor jongeren met psychische problemen, kan het gebruik leiden tot andere problemen als schooluitval, gezondheidsschade of verslaving.

 

De podcast ‘In gesprek over cannabis’ is te beluisteren op Spotify.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...