Poll: Wat zeg je als je niet drinkt?

Welke redenen geven mensen eigenlijk op voor het feit dat ze niet drinken? Bijna 38 procent noemt verslaving als belangrijkste reden. Wat zeg jij?

Amerikaanse onderzoekers vroegen aan niet-drinkende werknemers, welke redenen zij opgeven voor het feit dat ze niet drinken. Bijna 38 procent bleek geen alcohol te drinken in verband met verslaving. 20,7 procent noemde religie als hoofdreden en 41,4 procent noemde andere ‘persoonlijke redenen’. Sommige van de ondervraagden hadden het idee als niet-drinker harder te moeten werken om met collega’s in contact te komen op nieuwjaarsborrels of andere bedrijfsfeestjes. ‘We zijn toch een beetje incompleet, een beetje gekken eigenlijk’, zei een niet-drinker bij het onderzoek. Wat zeg jij als mensen aan je vragen waarom je niet drinkt? Ben je gewoon eerlijk of verzin je een smoesje?

Reageer reacties (9)

Jan(13. januari 2015)

Ik zie geen enkele redenen om überhaupt te verklaren waarom ik niet drink. Je bent toch geen verantwoording schuldig?

Huub(13. januari 2015)

Ik hoef me niet te verantwoorden waarom ik geen alcohol gebruik, maar wil best vertellen dat ik een alcoholist ben die in herstel is.

Mijn vrouw zegt vaak, "hij heeft zijn tax voor het leven al bereikt, dus nu is het op.

Huub(13. januari 2015)

Ik hoef me niet te verantwoorden waarom ik geen alcohol gebruik, maar wil best vertellen dat ik een alcoholist ben die in herstel is.

Mijn vrouw zegt vaak, "hij heeft zijn tax voor het leven al bereikt, dus nu is het op."

Linda (Lef)(14. januari 2015)

Dat vind ik dus ook Jan. Maar vaak hebben mensen toch het idee dat ze zich moeten 'verdedigen'. Misschien omdat de vraag zo rechstreeks en misschien uit 'verbazing' gesteld wordt?

Liesbeth(14. januari 2015)

Ik zeg altijd: "ik drink geen alcohol" en als er gevraagd wordt waarom zeg ik dat ik het TE LEKKER vind! en dan moeten mensen altijd glimlachen...

Janet(14. januari 2015)

Ik zeg altijd dat ik genoeg gedronken heb voor de rest van  mijn leven en glimlach daar dan bij. Over het algemeen glimlachen mensen terug en vragen ze verder niets.

kees(14. januari 2015)

ik zeg: "ik drink geen alcohol". Ik ben geen nadere toelichting verschuldigd. Dat ik verslaafde in herstel (> 10 jaar) ben, gaat ze geen fluit aan. Hangt ook af van het gezelschap, in een meer verterouwde omgeving zeg ik wel dat ik een alcohol-probeleem heb/gehad heb. Ik noem mezelf dan "niet practiserend alcoholist".

Marjan(14. januari 2015)

ik loop al een levenlang tegen die onzinnige vraag op:  "toe..neem een glaasje, wees gezellig....waarom DRINK jij niet?""  Waarop ik dan mijn glas alcoholvrij drankje toon en zeg: "hoezo drink ik niet, ik drink wel degelijk!" Wees eerlijk, ook jullie zullen wellicht mensen op die manier benaderd hebben in het verleden.."toe drink gezellig mee". Kinderen onder de 16 die al bier voorgezet kregen door de vrolijkerds want "kom op joh...drinken..daar wordt je een kerel van!"

Ik heb nooit verlangd naar alcohol omdat ik teveel idioterie zag ontstaan DOOR alcohol. Als kind werd ik daar al beroerd van. En nee, geen alcoholisten in mijn ouderlijk gezin. Als mensen zo raar konden gaan doen door 'dat spul' dan leek het mij verstandig om er neit teveel van te nemen. 

Maar het is helaas een feit dat het zo normaal is, zo ontzettend geaccepteerd in onze maatschappij dat je gewoon alcohol kunt consumeren, bij welke gelegenheid dan ook en dan helaas in te grote hoeveelheden,  dat je als geheel-eigen-keuze-weinig -tot-niet-alcohol-nuttigende altijd diezelfde stomme vraag krijgt: 'waarom drink jij niet?"

Vanaf eerste uur lezer van LEF omdat ik betrokken ben bij verslaafden (met alle respect voor de problematiek).  

Er is maar 1 goed antwoord als je de vraag voorgelegd krijgt en dat is de wedervraag: 'waarom DRINK jij eigenlijk?" Klaar!

Een ieder die er mee stoeit..heel veel kracht toegewenst om je pad zonder alcohol voort te zetten. ;) Als je daardoor opeens door je omgeving als ongezelliger wordt ervaren, wordt het misschien tijd dat je ander gezelschap zoekt. Ik vind het echt een respectloze vraag, zeker in gezelschap. 

n maandagavond bezoekster(14. januari 2015)

Ik zeg:ik lust het niet.Ik heb het al vaak geprobeerd, in alle mogelijke variaties, maar het is aan mij niet besteed................

volgt bijna altijd een glimlach....

LEES MEER...