Positief effect alcohol weerlegd

Een glaasje wijn bij het eten of een borreltje op de bank, volgens verschillende onderzoekers zou af en toe een glaasje niet slecht zijn voor je gezondheid. Maar Canadese onderzoekers schreven deze maand in het vakblad Journal of Studies on Alcohol and Drugs, dat alcohol helemaal niet gezond is.

Met het nieuwe onderzoek vallen 87 studies in het niet. Wat blijkt is dat vele gebrekkig waren aan informatie en vaak onjuist. Bij het onderzoek werd het verschil in ziektes onderzocht bij geheelonthouders en matige drinkers. ‘Een belangrijke vraag is hoe de studies geheelonthouders hebben gedefinieerd,’ zegt Tim Stockwell, hoofdonderzoeker en directeur van University of Victoria’s Centre for Addictions Research.

Veel van die studies lieten hetzelfde resultaat zien: matig alcoholgebruik is niet alleen goed voor hart en bloedvaten, maar ook dementie, kanker of botbreuken zou minder vaak voorkomen dan bij geheelonthouders. Door dagelijks een borreltje drinken zou zelfs levercirrose te vermijden zijn. De matige gebruiker kwam telkens beter uit het onderzoek. Niet alleen beter dan de zware drinker, maar ook dan de geheelonthouder. Veel van de geheelonthouders hebben vroeger wel gedronken, maar zijn wellicht gestopt om gezondheidsredenen. Volgens de onderzoekers is het dus niet te stellen dat het door de alcohol komt dat drinkers minder snel ziek worden.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...