Queen Crystal Meth

Koninging Wilhelmina, de oma van prinses Beatrix, gebruikte middelen die invloed zouden hebben op haar gedrag en manier van regeren. Dat blijkt uit onderzoek van rechtshistoricus Marcel Verburg. Wilhelmina gebruikte het medicijn pervetine, een methamfetamine die tegenwoordig beter bekend staat als crystal meth.

Volgens haar ministers was Wilhelmina in tijden van oorlog ‘een ramp om mee te werken’. Een verband tussen medicijngebruik en haar veelbesproken manier van functioneren, werd nooit eerder gelegd. Verburg legde dat wel toen hij las over vreemde beslissingen die ze nam, toen ze in Londen vertoefde tijdens de oorlog. Hij schreef een boek over haar, en EenVandaag zond er een item over uit.

Wilhelmina, die van 1890 tot 1948 op de troon zat, nam de pervetine als pijnstiller. In die tijd was dat een normaal medicijn en werd ook als zodanig – en om vermoeidheid tegen te gaan – door het leger gebruikt. Wel kunnen remmingen wegvallen als bijwerking, waardoor Wilhelmina anders zou hebben gereageerd en ministers zich afvroegen ‘of ze wel normaal was’.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...