Ramses 5 jaar dood

Nederlands eigen chansonnier en multi-talent Ramses Shaffy is vandaag precies vijf jaar geleden overleden. Ook een lustrum na zijn dood worden zijn liedjes nog gezongen en bewonderd.

Ramses stierf aan slokdarmkanker en hij leed aan de ziekte van Korsakov, beiden het gevolg van zijn alcoholisme. Maar laten we vooral Ramses herdenken om wat hij heeft bijgedragen aan ons cultureel erfgoed. Iedereen kent nog steeds de liedjes waarmee hij zichzelf in de jaren ’60 en ’70 onsterfelijk maakte, zoals Sammy, Pastorale, Laat me en  Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder.

Ramses (echte naam Didi Snellen) had  een exotische afkomst; zijn vader was een Egyptische diplomaat, zijn moeder een Poolse gravin. Hij werd geboren in Parijs, maar zijn moeder kreeg tuberculose en stuurde hem op 6-jarige leeftijd naar zijn tante in Utrecht. Iedereen hield van Ramses. Ze hielden van zijn stem en van zijn prachtige muziek. Maar vooral hielden ze van zijn, wat zij een flamboyante levensstijl noemen. ‘Ik zal ook wel een keertje sterven, daar kom ik echt niet onderuit. Ik laat mijn liedjes dan maar zwerven en verder zoek je het maar uit’, zong Shaffy al in 1978.

Acteur Maarten Heijmans - diegene die hem vertolkte in de bekroonde tv-serie Ramses en daarvoor een Gouden Kalf ontving  - reist in maart 2015 langs vijf steden in Nederland met zijn productie: Maarten Heijmans zingt Ramses Shaffy.

Meer informatie op www.ticketmaster.nl

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...