Meer dan 100.000 Amerikanen zijn tussen april 2020 en april 2021 overleden aan een drugs- of medicijnintoxicatie. Dit is een stijging van 30% ten opzichte van het jaar ervoor.

Het aantal mensen dat sterft aan een verslaving in de Verenigde Staten is hiermee sinds 2015 verdubbeld. Gezondheidsexperts spreken van een nationale gezondheidscrisis. President Joe Biden trekt in zijn reddingsplan 1,5 miljard dollar uit voor preventie, aanpak van verslavingsproblemen en de verslavingszorg.

Opioïdencrisis

Het gestegen dodental wordt deels veroorzaakt door de opioïdencrisis die sinds 2015 in de VS heerst. In Amerika worden al snel zware en verslavende opioïden voorgeschreven tegen pijn. Een voorbeeld hiervan is de pijnstiller fentanyl, die 100 keer zo sterk is als morfine. Veel Amerikanen krijgen dit medicijn voorgeschreven als pijnstiller bij matige pijn en zijn niet op de hoogte van de zeer verslavende werking. Zij overlijden zonder te weten wat ze precies hebben ingenomen. In Nederland is er geen sprake van zo’n opioïdencrisis omdat deze pijnstillers hier pas bij acute en ernstige pijn worden voorgeschreven, bijvoorbeeld bij kanker of na een zwaar ongeval.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...