Regels van ouders en hun eigen drankgebruik zijn de belangrijkste voorspellers van minder alcoholgebruik bij hun kinderen. Dat blijkt uit het proefschrift van Evelien Vermeulen-Smit van het Trimbos-instituut. Ouders spelen dus een belangrijke rol in het voorkomen van alcohol- en cannabisgebruik onder jongeren.

Wanneer ouders niet of matig drinken (4-5 dagen per week, in totaal 1-2 glazen) dan drinkt hun 15-jarige gemiddeld 3 glazen alcohol per week. Leeftijdsgenoten met een vader die elke dag zwaar drinkt of waarvan beide ouders veel drinken in het weekend (meer dan 5 glazen per dag) drinken gemiddeld 8 glazen per week. Ook t.a.v. cannabis hangen ouderlijke zero-tolerance regels duidelijk samen met een kleinere kans op cannabisgebruik door scholieren.

Het onderzoek laat niet alleen zien dat ouders een belangrijke rol spelen in het voorkomen van alcohol en cannabisgebruik door hun kinderen, maar toont ook dat preventieprogramma’s gericht op het gezin effectief kunnen zijn in het uitstellen van zowel alcohol als cannabisgebruik door adolescenten.

Ouders zijn de afgelopen jaren strenger geworden wat betreft het alcoholgebruik van hun kind. In diezelfde periode nam het aantal scholieren dat ooit alcohol gedronken heeft (12-16 jaar) af van 76% naar 64%. Deze trend sluit aan bij alle overheids- en media aandacht van de afgelopen jaren, en in het bijzonder de preventieboodschap gericht aan ouders om alcoholgebruik onder de 16 jaar te voorkomen. In de preventieboodschap was minder aandacht voor de leeftijdsgroep van 16 jaar en ouder en op de mate van alcoholgebruik. Op deze terreinen zijn dan ook geen veranderingen opgetreden. Zo is het alcoholgebruik door jongeren van 16 jaar en ouder nog steeds hoog.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...