Risico’s 4-FA erger dan gedacht

De risico’s na de inname van designerdrug 4-FA zijn erger dan gedacht.

Het kan zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen. Daar waarschuwen Jellinek en het Trimbos-instituut voor.

Medische hulpdiensten die bij feesten staan en spoedeisende hulpdiensten zien het aantal klachten snel na de inname toenemen. ‘Afgelopen maanden hebben zij gezien dat mensen hartproblemen kregen en ook hersenbloedingen na het gebruik van 4-FA’, zegt Ferry Goossens verantwoordelijk voor de preventie van gezondheidsincidenten door het gebruik van drugs binnen Trimbos. Daarnaast vertelt Goossens dat de hulpdiensten hebben laten weten dat er vermoedelijk mensen aan de drug zijn overleden. Maar het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond.

De NPS 4-FA dook in 2005 voor het eerst op. Het is een middel dat het midden houdt tussen ecstasy en amfetamine. Volgens gebruikers zou je bij het gebruik van 4-FA meer controle over jezelf houden.

In een aantal Europese landen is 4-FA verboden. In Nederland niet. ‘Om in Nederland op de lijst van verboden middelen te komen te staan moet het gebruikt worden door een grotere groep mensen. Daarnaast moet duidelijk zijn dat het een gevaarlijke stof is’, zegt Goossens. ‘Maar deze twee dingen zijn sinds kort in Nederland ook duidelijk worden.’ Of het op de lijst komt, daarover wordt volgens Goossens op korte termijn een beslissing genomen door drugsexperts en de politiek.

Medische hulpverleners zijn inmiddels ingelicht over hoe ze de designerdrug kunnen herkennen en hoe ze klachten het best kunnen bestrijden.

01/09/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...