Ritalin kan schadelijke bijwerkingen hebben

Een team van gezondheidsdeskundigen waarschuwt opnieuw dat artsen voorzichtig moeten zijn met het voorschrijven van het medicijn methylfenidaat, ook wel bekend als Ritalin, aan patiënten met ADHD.

Een team van gezondheidsdeskundigen waarschuwt opnieuw dat artsen voorzichtig moeten zijn met het voorschrijven van het medicijn methylfenidaat, ook wel bekend als Ritalin, aan patiënten met ADHD. Ondanks de voordelen op het gebied van gezondheid kan de drug ook schadelijke bijwerkingen hebben.

Het middel wordt sinds 1960 gebruikt om de aandoening ADHD te behandelen. Onder de merknaam Ritalin wordt het medicijn verkocht door Novartis, een Zwitsers farmaceutisch bedrijf.

Om de voor- en nadelen van de drug te testen, werden gegevens van 185 studies gebruikt waarbij 12.245 deelnemers betrokken waren. Zij waren tussen de 3 en 18 jaar oud. Dit onderzoek werd uitgevoerd in Canada, Europa en in de Verenigde Staten. Uit het onderzoek bleek dat kinderen die methylfenidaat namen, hun eetlust verloren en last hadden van slaapproblemen.

Toch waren de onderzoekers niet 100% zeker over de uitkomsten van het onderzoek. De gegevens in sommige proeven waren namelijk onvolledig en er waren variaties te zien in sommige analyses. ‘Wat we nog nodig hebben zijn goed uitgevoerde proeven om de risico’s van het medicijn te verduidelijken voor deze veelgebruikte behandeling.’ Aldus deskundige Dr. Morris Zwi.

Ondertussen adviseren de deskundigen dat dokters die het medicijn Ritalin voorschrijven rekening moeten houden met de eventuele slechte kwaliteit. Ook moeten zij toezicht houden op de bijwerkingen van het middel.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...