Roken leidt tot verkleining hersenenschors

Uit onderzoek blijkt dat mensen die roken hun hersenschors verkleinen. Dit onderdeel van de hersenen beheerst het geheugen, taal en waarneming. Een dunnere hersenschors associeert men met een achteruitgang van deze functies.

De testgroep bestond uit 244 mannen en 260 vrouwen, waaronder rokers, ex-rokers en niet-rokers. De onderzoekers gebruikten gezondheidsgegevens van vroeger en analyseerden MRI-scans van de huidige hersenschors. Uit de test bleek dat de huidige rokers en ex-rokers over een dunnere hersenschors beschikten dan de niet-rokers . De hersenschors van de ex-rokers herstelde zich wel gedeeltelijk na jaren zonder sigaretten. Het kan tientallen jaren duren voordat dit deel van de hersenen weer in oude staat verkeerd.
Onderzoekers schatten dat bijna 14 procent van de ziekte Alzheimer gevallen wereldwijd toe te schrijven is aan roken.

 

Reageer reacties (1)

Justin(06. maart 2015)

Hallo Eric,Even in het kort mijn verhaal. Ik ben 43 jaar en rook sinds 15 ben. Ben wel eens gepstot tijdens mijn zwangerschappen maar het ging niet echt gemakkelijk.De afgelopen 3 jaar heb ik minstens 4 longontstekingen per winter.Het probleem is dat ik altijd buiten (in weer en wind) sta te roken.De druk om te stoppen van mezelf en de huisarts is dan ook zeer groot.Nou ben ik op 15 november na jou programma te hebben gevolgd gepstot.Het ging me eigenlijk best gemakkelijk af, maar gisteren na een aantal wijntjes heb ik er toch 2 gerookt. Ik had nog steeds een pakje laten liggen met het idee dat ik nog wel Mag roken. Dit was natuurlijk niet zo slim. Mischien heb ik toch sommige dingen niet helemaal begrepen. Het stemmetje binnenin is soms groter en ik sta soms zowiezo niet zo sterk in mijn schoenen. Heb soms ook last van paniekaanvallen. Kortom het valt soms niet mee. Heb je misschien een advies van hoe nu verder?Hoop snel iets te horenGroetjes Mariaps, wat jammer dat het forum niet gebruikt wordt.

LEES MEER...