Roken schaadt DNA

Roken zou schadelijk zijn voor het DNA. Als je stopt met roken, herstelt het lichaam na een bepaalde tijd. Dit zou bij negentien specifieke genen tot meer dan dertien jaar duren. Dat zeggen onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Scienses en Harvard Medical School.

Het onderzoeksteam verzamelde 16000 bloedmonsters van rokers, ex-rokers en mensen die nooit gerookt hebben. Uit de studie bleek dat roken invloed heeft op ongeveer een derde van het totaal aantal menselijke genen. Hiervan wordt het merendeel gelinkt aan verschillende soorten kanker en hartziekten. Volgens de onderzoekers zijn de meeste genen na vijf jaar hersteld tot hetzelfde niveau als dat van niet-rokers, maar dat geldt niet voor negentien specifieke genen.

De onderzoekers vinden dit onderzoek belangrijk omdat het aantoont in hoeverre roken risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. ‘Daarnaast is het belangrijk dat het onderzoek laat zien dat ook na het stoppen van roken de effecten nog steeds zichtbaar zijn in het DNA’, zegt onderzoeker Rob Joehanes.

Datum: 22/09/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...