Rookvrije foetussen hebben minder kans op nierschade

Moeders die roken tijdens hun zwangerschap zorgen ervoor dat hun kind meer kans heeft op nierschade. Onderzoekers uit Kyoto in Japan hebben aangetoond dat bij peuters, van moeders die rookten tijdens de zwangerschap, vaker eiwit in de urine is te vinden. Dat wil zeggen dat je nieren niet goed werken.

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed en laten vele hiervan verdwijnen in de vorm van urine maar eiwitten moeten juist in het lichaam blijven. Door te roken verhoog je de bloeddruk en dit beschadigt het nierweefsel. Dit nierweefsel bestaat uit miljoenen kleine nierfilters die eiwitten moet vast houden. Gezonde nieren houden eiwit tegen, maar bij nierschade komen er toch eiwitten mee.

De onderzoekers onderzochten de gezondheid van bijna 45.000 kinderen gekeken aan de hand van geregistreerde gezondheidscontroles. Deze controles vonden plaats tijdens de zwangerschap, direct na de geboorte en op de leeftijd van 4, 9, 18 en 36 maanden. Ook werd er geregistreerd of de moeder rookte. De kinderen van moeders die rookten, hadden 1,7 procent eiwit in hun urine. De kinderen van moeders die niet rookten, hadden 1,3 procent eiwit in de urine.

Naast roken tijdens de zwangerschap zorgt meeroken ook voor een grotere kans op nierschade. In een ander onderzoek door de Amerikaanse wetenschappers van de Johns Hopkins Bloomberg Schoolwerd aangetoond dat kinderen die leefden in een rookomgeving, vaker een chronische nierziekte hebben. Door deze onderzoeken wordt meer en meer duidelijk dat roken de kans op nierschade en chronische nierziektes vergroot.

Datum: 03/01/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...