Sara Kroos terug na opname

Na een radiostilte van twee jaar is ze terug: Sara Kroos. In haar nieuwe theatervoorstelling, Zonder Verdoving, praat ze over haar depressie, waardoor ze vorig jaar uit de running is geweest. Ze doet éénmalig haar verhaal in het AD, ‘en dan lekker verder spelen’, tweet ze op haar twitteraccount.

Hoewel haar theaterstuk realistisch en rauw is, is het geen Grote Depressieshow, vindt ze zelf. De mensen komen tenslotte naar haar show toe voor de humor. ‘Communiceren over gezellige zaken als depressiviteit en wanhoop, juist omdat daar geen woorden voor zijn. In mijn show noem ik depressiviteit een dodelijke ziekte. Ja, dat is een zware zin’, aldus Kroos tegen het AD.

Kroos werd vorig jaar opgenomen in een kliniek, op de crisisafdeling- en later op een open afdeling. Daar kreeg ze creatieve therapie en werd ze behandeld met lithium. Door de lithium is ze dertig kilo aangekomen, iets waar ze zich vroeger druk over zou maken, mede door haar eetstoornis. Nu doet het haar niet zo veel: ‘Mijn gewicht was altijd wel een punt, maar momenteel interesseert het me niet. Ik ben er nog. Dan maar in een andere verpakking.'

Toen ze zeventien was is ze al eens een halfjaar opgenomen. Toen begon het met een psychose, waarvan ze dacht dat het nooit meer gebeuren. ‘Maar vorig jaar, 20 jaar verder, was het als een bus van links. Wist niet dat ik zó op m'n bek zou gaan. Ik raakte erg verward en werd heel destructief. Daar ga ik verder niet op in. Het zegt voldoende’, vertelt ze in het AD.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...